Ratten in de winter

Gepubliceerd op 11 december 2022 om 13:31

Door: GreenRats

 

De dagen worden weer korter en de temperaturen zijn aan het dalen: winter staat voor de deur. Met een beetje geluk straks weer de schaatsen uit het vet. Muts op, sjaal om en gaan. Ratten doen -voor zover ik weet- niet aan schaatsen, noch aan een muts of sjaal. Wat betekent het winterseizoen eigenlijk voor ratten?

 

Eén groot misverstand over ratten, wil ik gelijk uit de wereld helpen: ratten houden geen winterslaap. Ratten blijven het gehele jaar door actief en zijn niet in staat om extra vetreserves op te bouwen die ze kunnen gebruiken als buffer in de winter. Ze zullen dus hun best moeten doen om een maaltje bij elkaar te scharrelen. Ratten zijn slimme, creatieve dieren en zullen alles doen om te overleven. Met de wetenschap dat het voedselaanbod schaarser gaat worden, zullen ze waar mogelijk proberen een voorraad aan te leggen. Vaak beginnen ze hier in de herfst al mee. Ratten zijn niet heel kieskeurig in wat ze eten en het menu beweegt gewoon mee met de seizoenen.

Koude winters kunnen voor ratten gevaarlijk zijn en een populatie doen slinken. Onder invloed van de elementen zijn ze genoodzaakt om beschutting te zoeken. In de winter trekken ratten het liefst naar binnen daar waar het warmer en droog is. Dit is ook de tijd dat ze meer worden gezien in huizen en kelders maar ook in schuren en stallen. Deze plekken bieden uitstekende gelegenheid om te nesten, met als toegift vaak nog toegang tot voer. Voor ratten is de locatie van het nest dan ook belangrijker dan hoe het nest uiteindelijk is gemaakt of eruit ziet. Soms oogt een nest gewoon een berg rommel van stukjes hout, karton, bladeren, stro of isolatie materiaal. Als het er maar droog, warm en donker is, bij voorkeur vrij van verstoring of gevaar. Ratten hebben een duidelijk voorkeur om hun intrek te nemen in bestaande gebouwen maar kunnen ook uitstekend graven. Gangenstelsels en holen in de grond kunnen een uitstekende beschutting bieden tegen de kou.

Juist in de winter is het belangrijk om alert te blijven op de aanwezigheid van ratten. De kans om ze binnen tegen te komen is nu juist groter dan in de warmere seizoenen. Ook in de winter blijven ratten zich voortplanten. Alleen extreme temperaturen, zowel in kou als in warmte, zullen de drift tot voortplanten doen verminderen. Een groeiende populatie kan juist binnen voor behoorlijk wat (knaag)schade zorgen. Het beste advies is om dit uiteraard zoveel mogelijk voor te zijn. Voorkomen blijft beter als genezen. Probeer waar mogelijk, het onaantrekkelijk te maken voor ratten om binnen te komen. Voorkom nest gelegenheid en dicht gaten en kieren. Let op begroeiing langs het huis en ruim spullen op. Bewaar voedsel zoveel mogelijk afgesloten en probeer bewust om te gaan met het voeren van de vogels of andere dieren. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van de juiste voersystemen en (rondslingerend) voer tijdig op te ruimen. Zo kan overlast van ratten al een heel eind worden geweerd en voorkomen. En dat is fijn. Laat de winter maar komen!