Rattenstaarten

Gepubliceerd op 17 juli 2023 om 11:18

Door: GreenRats

 

Toch wel één van de opvallendste uiterlijke kenmerken van een rat; de lange kale staart. Bij bruine ratten korter dan het lichaam en bij zwarte ratten juist langer. Ratten zelf, hechten niet zo aan lengte en uiterlijk vertoon. Maar heeft zo'n staart ook een functie? En speelt deze dan echt een belangrijke rol in het leven van een rat? Het antwoord zal je misschien verbazen: jazeker, het zit er niet voor niets! De staart heeft zelfs meerdere functies en blijkt daarmee van groot belang voor het welzijn van de rat...

 

In balans

Ratten zijn uitstekende klimmers. Het behouden van evenwicht is op grote hoogtes van levensbelang. De staart speelt hierbij een belangrijke rol. Het helpt ze om in balans te blijven en het evenwicht te bewaren als ze over smalle randjes of touwen en kabels lopen. Ook kunnen ze hun staart om objecten heen slaan waardoor het als een soort anker fungeert. Dat de staart kaal is mag dan ook geen toeval heten. Het gebrek aan haar op de staart zorgt juist voor nog meer grip en op deze manier kunnen ze in uiteenlopende situaties prima uit de voeten zonder te vallen.

Rattenstaart

Reguleren van de lichaamstemperatuur

De kale staart speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Ratten kunnen niet zweten, zoals mensen doen. Door het verwijden van de bloedvaten in de staart, kan een rat middels bloedcirculatie wat van zijn warmte kwijt. Zo gebruiken ze de staart om af te koelen of tijdens koude dagen, juist lichaamwarmte te behouden.

Als een rat de staart verliest door ongeluk of amputatie, zal deze niet meer terug groeien. Overleven in het wild, zonder staart is zeker mogelijk maar erg gemakkelijk is het vaak niet. Zonder staart gaat er een belangrijk voordeel verloren. Door gebrek aan coördinatie raakt de motoriek verstoord en wordt het moeilijker om bijvoorbeeld snel te kunnen vluchten. De kans dat ze daarom sneller ten prooi vallen aan roofvogels is groot. Het niet meer kunnen reguleren van de lichaamstemperatuur kan ook voor problemen zorgen en vormt daarmee een behoorlijk gezondheidsrisico.

 

Het mag duidelijk zijn; de staart is voor ratten veel meer dan uiterlijk vertoon of een verzameling van bot, pezen en bloedvaten. Het is een noodzakelijk gereedschap om te overleven en van levensbelang tijdens één van de vele acrobatische uitstapjes.