Op de manege

Gepubliceerd op 4 augustus 2023 om 10:01

Door: GreenRats

 

Daar zit je dan. In het donker. In de zandbak. Het is voor mij inmiddels alweer jaren geleden dat ik voor het laatst in de zandbak heb gespeeld. Nu ben ik hier voor serieuzere zaken...

 

Te gast op één van de prachtige maneges die de Hoeksche Waard rijk is. Ik ben gebeld door de eigenaar; steeds vaker laten zich ratten zien in de zandbak en ze worden steeds brutaler. Vaak gaat het dan om een aantal herrieschoppers die zich behoorlijk thuis zijn gaan voelen. Maar in deze zandbak worden ook paardrijlessen gegeven en is er regelmatig publiek te vinden. Zichtbare aanwezigheid van ratten, daar wordt niemand blij van. De inzet van een rattenjager kan dan een prima uitkomst zijn.

Manege thermisch

Na een gastvrije kennismaking kom ik nog dezelfde avond langs met de thermische camera, om een beter beeld te krijgen van de situatie. Ik zie inderdaad ratten lopen in de zandbak maar ook buiten, bij de mesthoop en de hooischuur is het raak. We besluiten om eerst de zandbak aan te pakken en ik weet nu waar de ratten binnenkomen.

Als de laatste mensen vertrekken en de lichten uitgaan op de manege, heb ik mezelf geïnstalleerd. Mijn kruk zakt weg in het zand. Dat is altijd even zoeken maar nu zit ik prima. Op een comfortabele en veilige 20 meter, heb ik goed overzicht en ik richt me op de plek waar de ratten zich het meest laten zien. De ratten zijn gewend aan het ritme van de manege. Het zal dus niet lang duren voor ze tevoorschijn komen. Na enkele minuten komt de eerste al binnen wandelen en als ik een uurtje bezig ben, heb ik de grootste druktemakers wel te pakken. Daarna wordt het rustig. En het blijft rustig want de avonden daarna worden er geen ratten meer gezien in de zandbak. Een prima eerste resultaat.

In de week die volgt, kom ik terug voor een tweede sessie en richt ik me op de ratten bij de mesthoop en de hooischuur. Het is een prachtige heldere avond en ik geniet van de rust en de geluiden die de manege maakt. Deze avond krijg ik nog enkele dikzakken te pakken. Ik zie geen schrikbarend hoge aantallen en gelukkig maar. Voorkomen is altijd beter als genezen en op dit soort plekken zullen er wel vaker wat ratten scharrelen. Dat is ook helemaal niet erg. Het zou dan ook bijna onmogelijk en ook onwenselijk zijn om hier iedere rat op te ruimen. En zelfs als dat zou lukken, is het een kwestie van tijd voor zich nieuwe bezoekers zullen melden. De mesthoop, het stro, beschutting en voedsel: het heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ratten. De kunst is om populaties beheersbaar te houden en een eventuele uitbraak voor te blijven. En dat lukt hier prima. Zonder gif te gebruiken.

Om de situatie te blijven monitoren besluiten we tot slot nog periodiek, de EKO in te zetten. Het voordeel hiervan is dat we zowel ratten als muizen afvangen. Door de unit na verloop van tijd te verplaatsen kunnen we meerdere hotspots bedienen. Ik verwacht niet dat de unit nu nog hele grote aantallen afvangt maar... je weet het maar nooit. Voorlopig biedt het hier voldoende continuïteit in de rattenbeheersing. Zand, hooi, mest en paarden. Ik hou ervan.