Seizoen van de rat

Gepubliceerd op 7 oktober 2023 om 13:47

Door: GreenRats

 

Komt de 'R' in de naam, komen de ratten eraan. Oké, die verzin ik ter plekke maar het neemt niet weg dat de herfst voor de deur staat: het rattenseizoen is begonnen. Waar het in september nog volop zomer was, zit er verandering in de lucht. En dat merken de ratten...

 

De trekkers rijden hier af en aan om de oogst van het land veilig te stellen. Slootkanten worden gemaaid en de sloten worden leeggehaald. De dagen worden korter en koeler. Voor ratten is er minder voedsel op het land te vinden en de nestgelegenheid wordt verstoord. Tijd om in beweging te komen. Op zoek naar plekken waar het veilig en warmer is en waar er voedsel te vinden is. Dit is dan ook de aanloop naar het rattenseizoen met een stijging in het aantal meldingen van ratten en overlast. Ze worden meer zichtbaar in de wijken, op het erf, rond de stallen en de schuren.

Bietenoogst

Foto: GreenRats

Een scharrelende rat hoeft natuurlijk niet gelijk een probleem te zijn. Vaak gaat het dan om ratten uit de omgeving met een missie om de restjes op te ruimen. Nog nuttig ook en de natuurlijke balans regelt de rest. Ze lopen gewoon weer verder als er niets te halen valt of vallen ten prooi aan roofvogels.

De kunst is om ervoor te zorgen dat de ratten niet bij je intrekken. Huizende ratten met onbeperkt toegang tot voedsel, zullen zich in rap tempo voortplanten. Dat is ook vaak waar de problemen beginnen. Als ratten letterlijk naast hun voer komen wonen, loopt het snel uit de hand. In het begin heb je dit wellicht nog niet zo in de gaten. De ratten zijn schuw en de aantallen wellicht nog laag. Tot ze zich écht thuis gaan voelen en het er teveel worden. Dan wordt het steeds moeilijker om ze weg te krijgen. De bestrijding met gif en klemmen werkt dan vaak niet meer. De verleiding om van het gif te snoepen of in een klem in te lopen is niet groot met een overweldigende aanbod in voedsel.

Dit is precies waar de rattenjager het verschil kan maken. In dit soort situaties richt ik me dan ook zoveel mogelijk op de huizende populaties. Het is belangrijk dat deze tijdig worden aangepakt om de boel beheersbaar te krijgen en te houden. Middels een thermische scan breng ik in beeld waar de ratten nesten, foerageren en waar de drinkplekken zijn. Dat is mijn beginpunt. De aanwezigheid van ratten zal dan niet in zijn geheel te voorkomen zijn maar een uitbraak of rattenplaag wel.