Onder het schuurtje

Gepubliceerd op 1 februari 2024 om 10:39

Door: GreenRats

 

Graafsporen bij het schuurtje verraden dat hier iets bezig is. De eigenaar heeft het allemaal nauwkeurig in de gaten gehouden maar kan er geen wijs uit. Dichtmaken helpt niet en er wordt nu op twee plaatsen naast het schuurtje gegraven. Omdat er de afgelopen dagen al 10 emmers grond zijn afgevoerd, roept hij mijn hulp in. 

Nog diezelfde middag rij ik langs. Inderdaad, de graafsporen liegen er niet om en ik moet zeggen; hier is iets heel ijverigs aan de gang. Grote hopen met grond liggen naast de schuur. Vaak zijn er bij een nadere inspectie nog wel meer sporen te vinden maar hier, helemaal niets. Hier kunnen zeker ratten actief zijn en voor de zekerheid hang ik een nachtje de wildcamera op.

Als ik de beelden de volgende dag terugkijk, ben ik niet overtuigd. Er zijn weliswaar enkele foto's gemaakt maar heel duidelijk is het allemaal niet. Afgezien van de hond die even kwam snuffelen. Ze staat er mooi op, althans haar poten dan. Honden zijn vaak goede rattenjagers. Ze ruiken het. 

Foto: GreenRats

In overleg besluit ik dezelfde avond nog langs te komen om een observatie te maken met de thermische camera. Het schuurtje grenst aan een afgesloten eigen terrein met opslag voor bouwmateriaal en een loods. In de hoek van het terrein achter een stelling, heb ik op gepaste afstand een mooi zicht op de graafplekken en een prima totaaloverzicht. Inmiddels is het donker geworden en het beloofd een koude, heldere avond te worden. Dan is het afwachten. Altijd weer spannend wat de avond gaat brengen. 

Heel lang hoef ik daar niet op te wachten. Er licht een klein gedaante op, goed waarneembaar met mijn warmtebeeldcamera. Voor mij is dit inmiddels geen onbekende verschijning meer. Uit het niets zit daar een forse bruine rat, een stukje voorbij de schuur. Als een ware acrobaat, elegant balancerend op de schutting. Totaal niet onder de indruk van de omgevingsgeluiden. Die loopt hier al even. Klaar om aan tafel te gaan met op het menu vogel- en egelvoer, wat trouw iedere avond geserveerd wordt. Ik weet zeker dat de eigenaar niets van haar aanwezigheid gemerkt zou hebben, als het haar zinnen niet had gezet op graafwerkzaamheden onder de schuur. Het plan is natuurlijk om hier te nesten. Een mooi voorbeeld van het prille begin van rattenoverlast in de tuin. Er is eten, er is water en het nest wordt aan gewerkt. Als ratten hier daadwerkelijk hun intrek nemen kan een populatie in rap tempo groeien. Dat gaat zeer zeker problemen geven en de bestrijding wordt er ook niet makkelijker op. Mede daarom heb ik nog dezelfde avond de klus geklaard...

Schutting rat thermisch

'Op de schutting', foto: GreenRats

We besluiten de situatie daarna nog een paar dagen te monitoren. Mijn ingrijpen blijkt succesvol want er wordt niet meer gegraven. Nu kunnen we de gangen definitief dichtmaken en worden er nog wat kleine weringsmaatregelen aangebracht. Ook zal er bewuster worden omgegaan met het voeren van de vogels en de egels. Na een korte evaluatie bij de houtkachel, blijkt de klant uiterst tevreden met dit snelle en efficiënte stukje maatwerk. En natuurlijk is dit een gedeeld succes want mede door vlot aan de bel te trekken, kunnen we hier een hoop problemen vóór zijn.