Ratten bij de vuilnisbak

Gepubliceerd op 16 mei 2024 om 15:17

Door: GreenRats

 

Ik heb ratten nog niet vaak zien poseren voor de foto. Toch is dit het geval bij de vuilnisbakken van de plaatselijke watersport vereniging. Hier worden steeds vaker ratten gesignaleerd en hulp is gewenst. Ze worden steeds brutaler en inderdaad... dit zijn bruine ratten.

Rat bij vuilcontainer
Rat bij vuilcontainer

Bij een kijkje op locatie word ik hartelijk ontvangen door de havenmeester. De vuilcontainers staan hier op afgesloten eigen terrein en zijn uitsluitend toegankelijk voor de leden van de vereniging. Wat direct opvalt is dat de containers niet goed meer sluiten en eentje mist het rooster aan de onderkant. Er zijn enkele vuilniszakken aangevreten, overduidelijk ratten buffet. We spreken af dat ik met de schemering terugkom om een een kijkje te nemen met de warmtebeeldcamera. Nog diezelfde avond meld ik me bij het hek. Ik rij het terrein op, parkeer mijn auto en heb vanuit mijn stoel een prima zicht op de containerplaats. En dan is het afwachten.

Binnen een half uur komen de eerste ratten tevoorschijn en ze weten hier uitstekend de weg. Ik zie ze aan de onderkant van de container naar binnen gaan. Ook wordt er dankbaar gebruik gemaakt van de pellets die tegen de muur staan gestapeld, om met het grootste gemak aan de bovenkant van de bakken binnen te komen. Dat trucje hebben ze vaker gedaan nu hier regelmaat iets te halen valt. Geef ze eens ongelijk. Ratten leven niet voor niets graag in de buurt van mensen. Het zijn opruimers en slimme opportunisten. Ons afval is de menukaart.

Uiteraard is dit een onwenselijke situatie want zonder ingrijpen zullen de aantallen hier snel groeien. Daar gaan we gezamenlijk iets aan doen. Ik zorg voor het terugbrengen van de aantallen. De vereniging gaat aan de slag met het wegnemen van de gelegenheid. En ze pakken direct door. Er komen nieuwe containers, welke wél goed afsluiten. Zo hebben de ratten geen toegang meer tot het vuilnis en ruiken ze het ook minder. De pellets worden weggehaald en het plaatsje wordt opgeruimd, schoongespoten en gesnoeid. Dit zorgt voor overzicht. Ook worden de leden geïnformeerd om vuilnis in dichte zakken aan te bieden en ook niets meer naast de container te zetten. Een vuilniszak met etensresten ruikt onweerstaanbaar, althans voor ratten dan. Soms zijn mensen zich daar helemaal niet zo bewust van. Soms zijn mensen gewoon laks.

Op deze mooie plek aan het water en midden in de natuur, zullen er wel vaker ratten scharrelen. Dat is niet te voorkomen en ook helemaal niet erg. Zolang de natuurlijke balans maar gehandhaafd blijft. Bewustwording en het wegnemen van voedselbronnen zal hier een groot verschil gaan maken. Zeker nu de temperaturen buiten omhoog gaan. Het vaarseizoen staat op het punt van beginnen. De containers zullen hier weer drukker bezocht gaan worden. Bij voorkeur door de leden zelf en niet door de aanwezige ratten.