De familie Doorzon

Gepubliceerd op 26 november 2023 om 13:39

Door: GreenRats

 

Op één van de laatste mooie avonden dit jaar, ben ik te gast bij mijn 'oefenboer'. Een prachtig opgezet dagbestedingsproject met veel ruimte en dieren. Er lopen hier pony's, paarden, geiten en kippen. Op dit soort plekken zijn er altijd wel wat ratten te vinden. Met een ligging in de polder, omgeven met sloten, is dit de plek waar een rat zeker zijn geluk zal beproeven. Periodiek onderhoud en inzetten op het voorkomen van ongewenst bezoek, is hier dan ook het strijdplan. Ik kom hier vaker en ken inmiddels de weg. Altijd handig in het donker. Voor mij een zeer waardevolle plek, waar ik nieuwe dingen kan proberen en mijn schietkunsten kan blijven verfijnen. Ik weet inmiddels waar de hotspots zijn maar ik ben bij ieder bezoek toch weer benieuwd wat ik tegenkom. Vaak scharrelt er wel wat bij de mesthoop of de hooischuur en soms ontdek ik nieuwe gangen. Maar mijn favoriete plek hier... is het kippenhok.

 

Bij het kippenhok woont een kleine familie ratten. Beter gezegd, onder het kippenhok. En dan ook over de totale lengte. Hier hebben ze hun eigen doorzon woning gemaakt en ze zijn er zuinig op. We kennen elkaar inmiddels al een poosje en ik ben ze daarom ook 'de familie Doorzon' gaan noemen. De Doorzonnetjes nesten dus direct onder het kippenverblijf en komen tevoorschijn zodra het schemerig wordt. Niet vroeger en zéker niet later. Het kippenhok bevindt zich achterin op het terrein. Het is hier rustiger dan voorin, bij de paarden. Toen ik hier begin vorig jaar voor het eerst aan de slag ben gegaan, was er sprake van een uitbraak. De familie Doorzon was dusdanig gegroeid dat er al een aantal van hen naar het naburig geitenverblijf waren verhuisd. Ze kwamen bij schemering in grote getale tevoorschijn om mee te eten van het kippen- en geitenvoer. Er was dan nog weleens ruzie over het eten. Als een populatie groeit en het voedselaanbod schaarser wordt, is de hiërarchie goed zichtbaar. Het familiediner is er niets bij. Dit is vaak het moment dat ratten gaan scharrelen en dus zichtbaar worden. Op zoek naar voedsel en nestgelegenheid. Een plaag in wording, zo ook bij de Doorzonnetjes. 

'De familie Doorzon', foto: GreenRats

Foto: GreenRats

Periodiek onderhoud zorgt er hier voor dat de familie beheersbaar blijft. Ik focus me vaak op de grotere 'alfa' ratten. Inmiddels weet ik, dat ik hier iets meer geduld moet hebben. Deze oude rotten zijn slim. Als ze onraad ruiken en het niet vertrouwen, sturen ze eerst de jongere verkenners op pad. Als de kust veilig is komen ze pas tevoorschijn.

Het is in deze opstelling dan ook bijna onmogelijk om ze allemaal in vizier te krijgen en dat hoeft ook helemaal niet. Ze ruimen de restjes op en zijn prima beheersbaar.

Uiteraard hebben we ook hier goed gekeken naar het voerbeleid. Het voer wordt netjes opgeruimd en het water weggehaald als de kippen op stok gaan. Toch is er voor de Doorzonnetjes blijkbaar nog genoeg te scharrelen en drinken doen ze uit de sloot, een paar meter verderop. Een kwestie van het kippenhok oversteken en de begroeiing in. We hebben de mogelijkheid bekeken om het kippenhok te verhuizen en opnieuw 'rattenbestendig' op te bouwen. Vooralsnog is dat er niet van gekomen en zal de familie Doorzon hier nog wel even blijven wonen. En ook al is het nog maar een kleine familie; aan mij de dankbare taak om ervoor te zorgen dat ze zich een beetje blijven gedragen...