Rattenjager nu ook wespenconsulent

Gepubliceerd op 18 december 2023 om 15:52

Door: GreenRats

 

Wespen zijn bij veel mensen niet bepaald een populaire verschijning. Laat staan een heel nest van deze geel-zwarte zoemende insecten.

Als rattenjager krijg ik regelmatig de vraag of ik ook wespen bestrijd. Ik heb dit altijd afgehouden omdat de bestrijding van wespen veelal met gif wordt gedaan. Dat is jammer want er zijn inmiddels mogelijkheden om wespennesten ecologisch te bestrijden. Het gebruik van gif zou alleen toegepast moeten worden als het écht niet anders kan. Als er een nest op een onbereikbare plek zit en een direct gevaar vormt voor de omgeving bijvoorbeeld. Daarom pleit ik ervoor dat het verdelgen met gif de laatste optie zou moeten zijn en niet de standaard, zoals nu vaak het geval is.

Een ecologische benadering spreekt mij ook hier enorm aan en ik heb besloten om dit concreet gestalte te gaan geven. Ook bij de bestrijding van wespen wil ik, indien mogelijk, een duurzaam en diervriendelijk alternatief kunnen bieden op de reguliere bestrijding ervan. Uiteraard zonder daarbij de veiligheid van mensen en dieren uit het oog te verliezen en zonder gif te gebruiken. Daarbij wil ik bijdragen aan het verbeteren van het negatieve imago van wespen. Want ook wespen hebben een belangrijke functie in ons ecosysteem en verdienen hun plek in de natuur.

Ik ben weer de 'schoolbanken' ingegaan en heb de cursussen voor ecologische wespenbestrijding inmiddels afgerond. Een bijzondere en leerzame ervaring, uitgedragen door een club enthousiaste en kundige mensen. Met dank aan Sjoert, Maureen en Nathan, heb ik veel geleerd over de meest voorkomende wespen en hun leefwijze. Maar ook over het oplossen van diverse wespenproblemen en het veilig, diervriendelijk verplaatsen van nesten met de juiste beschermingsmaatregelen. Dankzij de wespenstichting, mag ik mezelf nu 'wespenconsulent' noemen. En daar ben ik blij mee. Er is een nieuwe wereld voor me open gegaan, waarin nog veel valt te ontdekken. Wat rest is de theorie in praktijk te gaan brengen: het daadwerkelijk gaan verwijderen van wespennesten. De eerste keer uiteraard onder begeleiding, een korte stage. Ook ga ik op zoek naar locaties om verplaatste wespenvolken veilig te kunnen huisvesten, zodat ze daar het seizoen af kunnen maken met hun nuttige werk. Voorlopig loopt het wespenseizoen ten einde en heb ik nog even de tijd om mezelf goed te organiseren. Spannend en ik heb er veel zin in. Schroom komend jaar dus vooral niet om ook in contact te komen als het over wespen gaat. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt...

Fijne feestdagen en een mooi 2024!